Localització

Els Rajolars és una zona urbana planificada per a ús residencial que engloba una superfície de més de 17 ha. Es localitza dins del nucli urbà principal del municipi, limítrof amb els barris de Sant Francesc i La Carrasca, al costat del centre històric d’Oliva.

S’estén al llarg del seu carrer principal, Passeig de Els Rajolars, fins a la zona residencial de Ciutat Jardí, una urbanització situada en la perifèria del nucli urbà. El seu àmbit se situa en una vall entre dues formacions muntanyenques, la Muntanya de Santa Ana, al nord, i la Muntanya Algar, al sud; i el travessa el llit natural del barranc del Riuet dels Frares. L’àrea de Els Rajolars es caracteritza per haver sigut la localització d’una important implantació d’indústries per a l’elaboració de productes ceràmics per a la construcció. El seu microclima, més sec que en la resta del municipi, la proximitat de les mines d’argila i l’existència d’aigua propiciava aquesta activitat que va aconseguir el seu moment d’esplendor durant els anys 70. Com a herència d’aquest passat, l’àmbit compta amb un conjunt de naus de producció ceràmica que, en l’actualitat, encara que es troben majoritàriament abandonades, continua mantenint una forta identitat industrial local amb la presència de xemeneies, forns, edificis i àmplies zones d’assecat.

Es tracta d’una zona urbana actualment degradada que, a causa del creixement urbà, s’ha quedat com una illa industrial envoltada per zones residencials molt diferenciades. D’una banda, el barri de Sant Francesc i la zona nord de l’àmbit, la Carrasca, lleugerament marginals. Per l’altre, l’elitista urbanització residencial de Ciutat Jardí.

En resum, Els Rajolars és una àrea amb una ubicació privilegiada dins del territori d’Oliva amb gran potencial, per la seua proximitat nucli urbà, per a fomentar la diversitat funcional i mitigar la vulnerabilitat urbana de les zones adjacents al mateix temps que resol la vora entre la ciutat i la zona agrícola i natural immediata.